کبد دومین عضو بدن از نظر حجم و بزرگی می باشد، که وظیفه اش پاکسازی سم های موجود در بدن است. هیچ فردی نمی تواند ادعا کند که بدون کبد ۲ تا ۳ روز زنده بماند. کبد در سمت راست بدن زیر قفسه سینه قرار دارد و کبد از دو لوب تشکیل شده است که هرکدام از لوب ها هشت قسمت می شوند.

کبد تقریبا حجمی مثل یک توپ فوتبال دارد البته در مردان به دلیل جثه بزرگتر کمی بزرگ تر از زنان می باشد. کبد با تولید صفرا به هضم و گوارش چربی ها کمک می کند. صفرا یک مایع سبز رنگ می باشد که درون کیسه صفرا ذخیره می شود. با این توضیحات و با توجه به اهمیت سلامت کبد میخواهیم خوردنی های دوست و دشمن کبد را به شما معرفی کنیم.

۵ دشمن کبد:

۱- تخمه:

خوردن تخمه علاوه بر فوایدی که دارد میتواند باعث خراب شدن کبد شود پس بهتر است تخمه زیاد از حد مصرف نداشته باشید.

۲- یخ:

خوردن یخ و آب سرد باعث آسیب جدی به کبد می شود.

نوشیدن مستمر آب یخ می تواند باعث ضعف کبدی و اخلال در عملکرد آن گردد. همچنین، آب یخ باعث رسوب چربی در کبد می شود و همین امر خطر بروز بیماری کبد چرب را در پی دارد.

۳- غذای چرب:

خوردن غذاهای چرب برای کبد مضر می باشد و به آن آسیب وارد می کند.

کبد، محل اصلی متابولیسم چربی‌ها در بدن ماست. اگر چربی زیادی از رژیم غذایی وارد بدن ما شود، کبد نمی تواند متابولیسم چربی را بطور صحیح انجام دهد. در نتیجه، چربی در سلول‌های کبد رسوب می کند و منجر به آسیب سلول‌های کبد و ایجاد بیماری کبد چرب می شود.

۴- فست فود:

خوردن غذاهای فست فودی باعث کبد چرب می شود.

۵- الکل:

مصرف الکل باعث می شود کبد شما نابود شود و به مرور زمان از بین برود.

بعد از مصرف الکل، کبد که مسئول تجزیه الکل می باشد به دلیل سمی بودن این ماده نمی تواند این کار را به درستی انجام دهد و برخی سلول های کبدی در این حالت از بین می روند. به همین صورت و با ادامه این روند و نوشیدن الکل به صورت مکرر، توانایی کبد کمتر و کمتر شده و قادر به ساخت سلول های جدید نخواهد بود.

۵ خوراکی برای پاکسازی کبد:

۱- پرتقال خونی:

پرتقال به دلیل ویتامین A بالا و هم چنین داشتن ماده ای بنام کاروتنوئید باعث سلامت کبد می شود.

۲- گوجه فرنگی:

گوجه فرنگی دارای لیکوپن می باشد که این ماده خاصیت ضد سرطانی کبد را دارد.

۳- فلفل:

فلفل با خاصیت سم زدایی اش تاثیر مفیدی روی کبد دارد.

۴- کدو تنبل:

کدو تنبل برای پاکسازی و هم چنین احیای سلول های کبدی مفید می باشد.

۵- میوه های قرمز:

میوه های قرمز باعث چربی زدایی کبد می شوند و برای کبد مفیدند.

علائم کبد خراب:

۱- اسهال شدن و یا یبوست شدید
۲- ایجاد کک و مک روی پوست صورت
۳- جوش های ریز روی کمر و بازو
۴- زرد شدن پوست صورت و چشم ها
۵- خشکی پوست
۶- معده ورم کرده
۷- مزه تلخ دهان
۸- کاهش وزن ناگهانی
۹- خستگی دائمی
۱۰- استفراغ

بیماری های کبد:

۱- فاسیولیازیس:

این بیماری بیشتر در مناطق گرمسیر رخ می دهد و یک کرم انگلی به نام فلوک کبدی باعث آن می شود.

۲- سیروز:

بافت اسکار جایگزین بافت های سالم کبدی می شود و این بیماری رخ می دهد، الکل ، سم های موجود در بدن و هپاتیت از جمله عوامل این بیماری می باشد.

۳- هپاتیت:

هپاتیت باعث التهاب کبد می شود، که هپاتیت همان عفونتی است که به دو شکل ویروسی و الکلی بروز پیدا می کند.

۴- کبد چرب:

کبد چرب باز خودش ۲ نوع دارد:

سندرم گیلبرت که یک نوع اختلال ژنتیکی می باشد که در این بیماری بیلی روبین تجزیه نمی شود و یکی از علائم این بیماری زردی می باشد.
سرطان کبد:
سرطان کبد انواع مختلفی دارد، که بارز ترین آن کارسینوم می باشد.